fbpx

Açık Kapanış ve Tedavisi

Açık kapanış, alt-üst kesici dişler arasında açıklık olma durumudur. Üst kesicilerin, normalde bir miktar alt kesici dişleri örtmesi gereklidir. Bu durum olmadığında, kişiler yemek yerken kesme-kopartma sırasında zorlanır, hatta yapamaz. Konuşmada S, T gibi harfleri çıkartmada zorlanır. Dudakları sıklıkla kapatmak zordur. İstirahatte dudaklar çoğu zaman açıktır.

TEDAVİ ŞEKİLLERİ

Çocuklarda açık kapanışın sebebinin araştırılması önem taşır. Ağız solunumu var ise mutlaka KBB danışılması önerilir. Burun solunumuna geçmesini sağlayacak yaklaşımlar hakkında bilgi verilir, yönlendirme yapılır. Parmak emme gibi kötü bir alışkanlık varsa bu alışkanlığın en kısa zamanda giderilmesi için apareyler uygulanır. Röntgen bulguları da değerlendirilerek uygun tedavi planı seçilir. Çocuklarda sıklıkla üst çenenin arka bölge dikey gelişimini sınırlandıracak ve ön bölge gelişimini ise destekleyecek apareyler uygulanır. Bu ilk aşamadan sonra sabit ortodontik tedaviye (diş teli) geçilir.
Yetişkinlerde açık kapanış problemini düzeltmek zorludur. Düzelttikten sonra ise kapanışın eski haline dönmesine önlemek de zordur. Şiddetli-orta derece açık kapanışa sahip yetişkinlerde sıklıkla çene ameliyatı gerekli olmaktadır. Hafif derece olan vakalarda ise üst çene arka bölgesine cerrahi olarak yerleştirilen plaklarla üst çenenin fazla gelişmiş ve dolayısıyla sarkık görünen arka kısmı gömülür. Üst kesici dişler ise eğer uygunsa uzatılır. Açık kapanış hastalarının sabit tedavisinde (diş teli) sıklıkla diş çekimi gerekir.

TEDAVİ SONRASI

Her ortodontik tedavi bitiminde elde edilen düzeltimin kalıcılığını sağlamak amaçlı pekiştirme tedavisi uygulamak gerekir. Açık kapanış nüks ihtimali en yüksek gruplardandır. O yüzden hem hekim hem hasta açısından titizlikle yürütülmelidir. Pekiştirme tedavisi kliniğimizde retainer teli ve şeffaf plakların beraber uygulanması şeklinde yapılmaktadır. Bazı vakalarda pekiştirme amaçlı ayrı bir aparey de uygulanabilmektedir. Özellikle dil itimi olan hastalarda retainer telinin dışında , dil itimini engelleyecek plaklar verilir. Retainer teli, kesici dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan çok ince bir teldir. Hastanın yeme-içmesinde bir sınırlama yaratmaz ve konuşmada değişiklik olmaz. Sabit olması sebebiyle hastanın çıkartmaması, tedavi kalıcılığında daha güven vericidir. Ancak çoğu zaman tek başına yeterli gelmediği için sıklıkla şeffaf plaklarla desteklenmesi gerekir. Tedavi bittikten sonra hasta-hekim görüşmeleri devam eder. İlk 6 ayda 2-3 görüşme ve sonra yılda 1 görülme şeklinde düzenlenir. Ancak hastanın herhangi bir sıkıntısında ayrıca görüşme randevuları verilir.

Mutlu Gülüşler
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz...