fbpx

Dişlerde Çapraşıklık ve Tedavisi

TEDAVİ ŞEKİLLERİ

Çocuklarda iskeletsel bir probleme eşlik eden çapraşıklık durumunda yine ilk amaç ortopedik tedavi ile çeneleri olması gereken yerde konumlamaktır. Bu sağlandıktan sonra sıra çapraşıklığı düzeltmeye gelir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde benzer yöntemler ile çapraşıklık çözülebilir. Tedavi seyri açısından aralarında şu farklar olabilir:
1-) Çocuklarda çene kemiği daha yumuşak yapıda olduğu için sıklıkla daha hızlı sonuç alınır.
2-)Çocuklarda çapraşıklığı daimi diş çekmeden çözebilme şansı daha yüksektir. Yine çene kemiği yapısının daha yumuşak formda olması, çene genişletmesine izin vermesi gibi faktörler bunda etkilidir.

Ancak yetişkinlerde de çapraşıklık ortodontik tedavi ile sıklıkla kolay bir şekilde düzeltilebilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ortodonti bölümünde de avantajlar getirmiştir. Örneğin kapaklı braket sistemleri tedavi seyrini hızlandırma ve hatta üst çenede bir miktar genişletme de sağlayarak hem diş çekimini sınırlamada hem de gülüşü iyileştirmede etkili sistemlerdir. Aynı zamanda diş teli olmadan şeffaf plaklar ile de hastada tel görünümü olmadan, dişlerinin düzelmesini sağlayabiliriz. Bu plaklar rutin ortodontik tedavi bitimlerinden sonra verdiğimiz pekiştirme plaklarından farklıdır. Dişlere aktif kuvvet uygulayarak, çapraşıklığın aşamalı şekilde düzeltimini sağlar. Detayları web sitemizde mevcuttur. Bknz: antalyaortodontist.com Çocuklar için de tüm bu sayılan teknikler kullanılabilmektedir.

TEDAVİ SONRASI

Her ortodontik tedavi bitiminde elde edilen düzeltimin kalıcılığını sağlamak amaçlı pekiştirme tedavisi uygulamak gerekir. Açık kapanış nüks ihtimali en yüksek gruplardandır. O yüzden hem hekim hem hasta açısından titizlikle yürütülmelidir. Pekiştirme tedavisi kliniğimizde retainer teli ve şeffaf plakların beraber uygulanması şeklinde yapılmaktadır. Bazı vakalarda pekiştirme amaçlı ayrı bir aparey de uygulanabilmektedir. Özellikle dil itimi olan hastalarda retainer telinin dışında , dil itimini engelleyecek plaklar verilir. Retainer teli, kesici dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan çok ince bir teldir. Hastanın yeme-içmesinde bir sınırlama yaratmaz ve konuşmada değişiklik olmaz. Sabit olması sebebiyle hastanın çıkartmaması, tedavi kalıcılığında daha güven vericidir. Ancak çoğu zaman tek başına yeterli gelmediği için sıklıkla şeffaf plaklarla desteklenmesi gerekir. Tedavi bittikten sonra hasta-hekim görüşmeleri devam eder. İlk 6 ayda 2-3 görüşme ve sonra yılda 1 görülme şeklinde düzenlenir. Ancak hastanın herhangi bir sıkıntısında ayrıca görüşme randevuları verilir.

Mutlu Gülüşler
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz...