Ortognatik Cerrahi

Dişlerin konumunu düzeltmek ve fonksiyonel bir kapanış sağlanabilmesi için, çenelerin destekleyici kemikleri doğru pozisyonda olmalıdır. Çeneler doğru pozisyonda değilse ve hasta da büyüme-gelişim çağında değilse sadece ortodontik tedavi, kapanış ilişkisini düzeltmek için yeterli olmayacaktır. Bu durumda çeneleri ideal konumlarına getirmek için cerrahi tedavi uygulanabilir ve böylece dişlerin doğru bir şekilde kapanışı sağlanabilir.

Bu problemleri yaşıyorsanız;

Tedavi Hakkında

Ortognatik cerrahi, çene ve yüz yapısındaki anormallikleri düzeltmek amacıyla yapılan bir cerrahi müdahale türüdür. Bu tedavi, çene uyumsuzlukları, açık veya kapalı ısırık, çene asimetrisi gibi sorunları düzelterek estetik ve fonksiyonel iyileştirmeler sağlamayı hedefler. Ortognatik cerrahi, genellikle çene gelişim döneminin sonlarına doğru veya tamamlandıktan sonra uygulanır. Cerrahi müdahale, çenelerin kesilmesi ve yeniden konumlandırılmasıyla gerçekleştirilir ve sıklıkla ortodontik tedavilerle birleştirilir. Bu tedavi, yüz simetrisini, ağız kapama düzenini, konuşma ve yutma fonksiyonlarını iyileştirmek için kullanılır. Ortognatik cerrahi, özenle planlanan ve uzman cerrahi ekibi tarafından gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.

Sık Sorulan Sorular

Çenelerin doğru pozisyona getirildiğinde , dişlerinin de ameliyat sonrası doğru ilişkiyi sağlayacak şekilde konumlarının ayarlanması gerekir.

Sabit braket ve teller, dişlerin en uygun şekilde konumlanmasına yardımcı olacağından ameliyat öncesi kullanılır. 

Hayır, teller ameliyat esnasında ve sonrasında bir süre daha ağızda kalacaktır. Ameliyat sırasında cerrahın çeneleri doğru konumlandırmasına yardımcı olur. Ayrıca ameliyat sonrası, ortodontistin elastik aracılığıyla dişlerin kapanış ilişkisini sağlamasına katkıda bulunur.

Daha önceki yıllarda hastaların çeneleri ameliyattan sonraki 6-8 hafta boyunca birbirine bağlanırdı. Ancak günümüzde bu yöntem oldukça nadir uygulanmakta, onun yerine kesi bölgelerini birbirine tutturmak için küçük metal plakalardan ve vidalardan yararlanılmaktadır. Ameliyat sonrası doktorunuz düzgün iyileşmenizi sağlamak için bir süre tellerinize lastik takabilir.

Bu süre değişiklik gösterebilmekle birlikte, genellikle 2-5 gün arasındadır.

Evet , cerrahi operasyona kadar normal bir şekilde yiyebileceksin. Ancak tedavinin en kısa sürede, iyi bir şekilde sonuçlanması için dişlerine ve tellerine özen göstermen gerekmektedir. Her ikisinde de meydana gelebilecek hasarları engellemek için aşağıdaki yiyecek maddelerinden kaçınman gerekmektedir:

-Şekerlemeler, şekerli sakızlar, çikolatalı gofretler vb.

-Diyet içecekleri de içeren her tür asitli içecek ve aşırı miktarda meyve suyu

-Elma ve kabuklu ekmek gibi braketlerinize zarar verebilecek sert yiyecekler

Sert yiyecekler, öncelikle küçük parçalara ayırdıktan sonra dikkatle yenmelidir. Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca sıvı gıdalar tüketmen gerekecektir. Hekiminiz , bu konu hakkında ameliyatın olmasına yakın sana gerekli bilgileri verecektir.

Operasyon sonra bir miktar şişlik ve morarma olacaktır. Ancak ilk 2-3 hafta sonrasında bu etkiler hızlıca azalmaya başlayacaktır. Alt çeneyi ilgilendiren ameliyatların sonrasında birkaç haftadan aya kadar değişen sürelerde alt dudakta uyuşukluk olması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çok az sayıda vakada  bu uyuşukluk  kalıcı olmaktadır. Bu uyuşukluk dudakların hareketini etkilemeyecek, diş hekiminde yaptırdığın iğnelere benzer olarak sadece hissetmeyi azaltacaktır. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi bir kaç hafta boyunca dinlenmen gerekmektedir. Ancak bu süre sonunda işe/okula dönmeyi düşünebilirsin.

Bu süre genellikle 12-36 ay olmakla birlikte ortodontik probleminin ne kadar ileri olduğuna göre değişebilmektedir. Kaçırdığın ya da iptal ettiğin randevular, braketlerinin kopması gibi durumlar tedavi süreni uzatacaktır.

Evet. Normal kontrol ve diğer tedaviler amacıyla diş hekimini ortodontik tedavi esnasında da görmende fayda var. İhtiyaç dahilinde ortodontistin seni diş hekimine yönlendirecektir.

Evet, cerrahi sonrası sonuçlar genellikle kalıcıdır. Ancak düzenli kontroller ve önerilere uyum önemlidir.

Cerrahi türüne ve iyileşme sürecine bağlı olarak, normal aktivitelere dönüş süresi değişebilir. Cerrahınızın önerilerine uymanız önemlidir.

İyileşme süreci cerrahi türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Cerrahi sonrası şişlik, ağrı ve sınırlı ağız açıklığı gibi geçici etkiler görülebilir.